Minerale olie

Korte samenvatting: in veel cosmetica wordt overvloedig minerale olie zoals vloeibare paraffine en vaseline gebruikt. Deze stoffen vormen een ondoorlaatbare film de huid die op termijn de natuurlijke huidbarrière van de huid aantast. Wanneer je dan vervolgens stopt met het gebruik van minerale olieproducten, zullen de levende huidcellen de huid deze natuurlijke barrière beginnen te herstellen. Tijdens dit herstelproces kan de huid een tijdje droog, schraal, jeukerig en ongemakkelijk aanvoelen. Er kunnen zelfs kleine puistjes en rode vlekjes ontstaan. Dit is van voorbijgaande aard. Belangrijk om te weten is dat deze reactie niet het gevolg is van een negatieve reactie op eventuele nieuwe producten zonder minerale olie, maar haar oorzaak vindt in het beschadigende effect van de minerale olie in de oude producten.

Minerale oliën zijn een goedkoop product uit de petroleumindustrie. Op zich hoeft daar niets mis mee te zijn, maar net als andere huidafsluitende (occlusieve) ingrediënten vormen zij in huidverzorgingsproducten bij hogere concentraties een ondoorlaatbare film op de huid en tasten daardoor de natuurlijke huidbarrière aan.

De verstorende werking van minerale olie komt normaal gezien pas tot uiting als je met het gebruik van die producten stopt. Op dat moment verdwijnt na enkele dagen stilletjes aan ook de artificiële minerale oliefilm op de huid en komen de onderliggende huidproblemen tot uiting.

Eens vrij van de kunstmatige paraffinefilm zal de natuurlijke huidbarrière zich - eventueel ondersteund door nieuwe bionome producten - proberen te herstellen. Dit staat bekend als het zgn. “revitaliseringproces” of “herstelproces”. De huid kan daarbij nog een tijdje droog, jeukerig en ongemakkelijk aanvoelen. Soms ontstaan er ook kleine rode vlekjes en minipuistjes. Dit alles is van voorbijgaande aard. Afhankelijk van de veerkracht en het herstelvermogen van de huid duurt dit herstelproces enkele dagen tot - eerder uitzonderlijk - enkele weken.

Belangrijk is dat goed begrepen wordt dat deze verschijnselen niet het resultaat zijn van de nieuwe producten, maar van het verstorende effect van de minerale oliën uit de oude producten. Daarom is het belangrijk dat de nieuwe producten altijd verder worden gebruikt zodat uw huid zich volledig kan herstellen. In geen geval mogen de oude producten met minerale olie opnieuw worden gebruikt. Anders valt het hele herstelproces stil en moet er weer opnieuw begonnen worden.

Ik informeer je hierover graag op voorhand zodat er geen misverstanden ontstaan en het noodzakelijk herstelproces van de huid goed wordt begrepen. Verwar deze eerste tekenen van herstel zeker niet met een allergische reactie. Daar heeft het immers niets mee te maken.

Er is  nog een andere reden waarom je best geen minerale olie wordt gebruikt. In tegenstelling tot de natuurlijke plantaardige oliën, bevat minerale olie geen bouwstenen voor de huid zoals essentiële vetzuren en vitamines. Minerale olie is een dode en arme vulolie afkomstig uit petroleum. M.a.w. uw huid heeft er niets aan. Integendeel. Wat zou je eten? Natuurlijke sesam- of macadamia olie vol vitamines? Of dode minerale olie uit petroleum? Juist. En jouw huid denkt er net zo over.

Het mechanisme waardoor minerale olie een huidprocesverstorende werking heeft wordt onder meer beschreven in het uitstekende artikel The Role of Epidermal Lipids, Dr. Feingold, University of California, in: The Journal of lipid Research, 2008.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.