De effecten van minerale olie

Wie voor huidproblemen wordt behandeld weet dat er in ziekenhuizen nog zeer vaak producten op basis van minerale oliën zoals petrolatum, vaseline en paraffine worden gebruikt, waaraan dan eventueel geneesmiddelen als cortisonen worden toegevoegd. Deze op zichzelf niet-werkzame minerale olië heeft daarbij de functie van draagstof voor het medicijn.

Heel wat onderzoeken over de zgn. goede verdraagbaarheid van minerale olie werden de afgelopen 50 jaar gefinancierd door belanghebbende partijen zoals de petroleum- en de cosmetica-industrie. Het gaat immers om een miljardenmarkt waarbij een zeer goedkope grondstof (petroleum), na een kleine bewerking, zeer duur kan worden verkocht.

Dat leidde er wel toe dat een aantal problemen met minerale olie tot nog toe weinig bekendheid kregen. Daar komt echter stilaan verandering in. Zalven en crèmes op basis van minerale olie staan er bij de vakmensen ondertussen meer en meer om bekend dat ze de huidfuncties kunnen verstoren omdat ze de huid afsluiten. Hoe dit in zijn werk gaat werd nog niet zo lang geleden onder meer uitvoerig beschreven door Prof. Dr. Feingold. In een andere bijdrage hebben we daar al aandacht aan besteed.
Een bijdrage van onderzoekers van de Universiteit van Florida, gepubliceerd in 2004, gaat uitvoerig in op de problemen met minerale olie. We citeren:
"Mineral oils are generally considered nontoxic and have a long history of use in food, cosmetics, medicine, and other products. However, it is also well described that mineral oils have significant inflammatory or immunological effects (...)."

Vertaling: minerale oliën werden algemeen gezien als niet-giftig en hebben een lange geschiedenis van aanwending in voeding, cosmetica, geneesmiddelen en andere producten. Nochtans is het uitvoerig beschreven dat minerale oliën significante ontstekende en immunologische effecten kunnen hebben.

"Humans are exposed to mineral hydrocarbons via ingestion (foods, medications), inhalation (diesel exhaust, oil mists, aspiration of ingested mineral oil), skin absorption (cosmetics, skin contact with oils or fuels)." (...) "It is clear that such exposure can cause an intense inflammatory reaction (lipogranulomas) in the lungs, liver, and regional lymph nodes. Moreover, ingested mineral oil is absorbed through the intestine and becomes widely distributed throughout the body."
Minerale olie (hydrocarbonen), ook overvloedig aanwezig in de meeste cosmetische producten, wordt dus ook door de huid opgenomen. Daardoor wordt deze stof blijvend in het lichaam opgeslagen. Minerale olie vermengt zich niet met de lichaamseigen vetstoffen omdat ze een andere structuur hebben. Ze worden ook niet afgebroken, maar worden in de organen opgeslagen. Ook de huid is een levend orgaan, en wordt door deze petroleumolie letterlijk vervuild.

Ook huidverzorgingsspecialisten weten uit eigen ervaring dat de huid van mensen die langere tijd producten op basis van minerale olie hebben gebruikt, vaak onderhuidse vetbolletjes (de "lipogranulomas" uit de tekst) vertoont. Deze worden doorgaans pas zichtbaar als de film die gevormd werd door de minerale olieproducten van de huid wordt verwijderd en zijn vaak nog zeer moeilijk weer weg te krijgen.

Door de toenemende druk vanuit de onderzoekswereld gaan er dan ook stemmen op - onder meer in het Verenigd Koninkrijk - om alvast minerale oliën in de voedingsindustrie te verbieden:

"In the food industry, mineral oils are used as a protective coating for fruits and vegetables, for baking, and as defoamers. Contamination of foods with mineral oil is well documented. There is some evidence that mineral oil exposure may be associated with human disease. Subcutaneous injection of mineral oil induces sclerosing lipogranulomas, a chronic local inflammatory reaction, and aspiration causes a severe chronic pneumonitis termed “lipoid pneumonia" (...). The above data have led to proposals to ban its use as a food additive in the United Kingdom."

Er is ook duidelijk wat mis met het gangbare beeld van minerale olie als zijnde niet-allergeen:

"Data suggest that hydrocarbons can have a variety of immune effects." (...) "All hydrocarbons, including medicinal oils, induced hypergammaglobulinemia as well as autoantibodies (...). Since humans are exposed to a variety of hydrocarbons in daily life, there may be implications for the pathogenesis of autoimmune disease." (...) "Medicinal mineral oils (...) promoted anti-chromatin/DNA autoantibody production."

Met andere woorden: minerale olie in het lichaam verhoogt de productie van antilichamen en wordt in verband gebracht met auto-immuunziektes. Orale inname door cosmetica kan natuurlijk niet vermeden worden: aan de lippen of de vingers te likken volstaat om telkens een kleine hoeveelheid op te nemen. En ook de huid absorbeert een deel van de minerale olie.

Wij raden dan ook aan huidverzorgingsproducten met minerale olie te vermijden en te kiezen voor gezondere producten op basis van huideigen of huidverwante natuurlijke oliën.

je herkent minerale oliën in een product als:

Mineral Oil
Petrolatum (Vaseline)
Paraffinum-Liquidum
Paraffinum-Subliquidum
Cera Microcristallina
Microcrystalline Wax
Ozokerit
Ceresin

Om na te gaan of jouw product wel bestaat uit de beste natuurlijke en/of huideigen vetstoffen kijkt u op de verpakking naar de aanwezigheid van deze plantaardige huidgelijkende vetstoffen:

Natuurlijke plantaardige teunisbloemolie (INCI = Oleum Oenotherae Biennis)
Natuurlijke plantaardige sesamolie (INCI = Oleum Sesami Indicae)
Natuurlijke plantaardige sheabutter (INCI = Oleum Butyrospermi Parkii)
Natuurlijke plantaardige macadamiaolie (INCI = Oleum Macadamiae)
Natuurlijke plantaardige jojobaolie (INCI = Oleum Simmondsiae Californicae)

En naar deze 100% huididentieke vetstoffen:

Natuurlijke huideigen glycerine (INCI = Glycerol)
Natuurlijke huideigen glycerinewas (INCI = Glyceryl Stearate)
Natuurlijke huideigen cholesterine (INCI = Cholesterol)
Natuurlijke huideigen talgwas (INCI = Cetearyl Octanoate)
Natuurlijke huideigen triglycerides (INCI = Caprylic/Capric Stearic Triglycerides)
Natuurlijke huideigen fosfolipiden (INCI = Lecithin)

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.